Tusindben og stålorme

Stålorm også kaldet skolopender og tusindben findes i mange størrelser og længder. Den som jeg fandt, var en enorm stålorm. Da jeg var ude og rejse i folkeskolen fandt vi den store skolopender i en skov med mange insekter og kryb. Min lærer fortalte at han hjemme i Danmark havde mange stålorm i sit sommerhus ved vesterhavet. De tusindben som han fandt i derhjemme var meget mindre men det skadedyr som han havde flest problemer med, var nogle kryb kaldet skægkræ og sølvfisk. Det viser sig at der er mange forskellige stålorm som er forskellige på mange måder udover blot størrelsen.

De mange ben

Stålorm (tusindben) kan kendes ved sine mange ben og sin lange form samt dens hårde udvendige skal. Det er overraskende hvor mange ben et tusindben eller en stålorm har. Den lange orm bekæmpes på to måder, enten af et skadedyrsfirma hvis du har stålorm eller tusindben hjemme eller i sommerhuset. Derudover bliver stålorm og skolopender også spist af fugle som spiser orm og larver. Tusindben i Danmark bliver typisk 4-5 cm lange og er planteædende nataktive kryb. De kan ofte findes i hus og hjem da skolopender og stålorm er blevet mere hyppige eftersom det danske vejr bliver mere og mere fugtigt hvilket gør at tusindben og stålorm har optimale leveforhold som de kan formere sig i. Hvis man vil se en stålorm, skolopender eller tusindben er det bare at hoppe på cyklen og tage ud i skoven.

I skoven er de tusindvis

Her kan man finde mange små skadedyr som stålorm bænkebidder biller og orme. Du kan også finde dræbersnegl som er et helt anderledes skadedyr selvom de har flere ting tilfælles. For at undgå stålorm i dit hjem kan du øge hygiejnen indendørs og vedligeholde huset udefra omkring revner og sprækker eller afdække fugtige indveje under fundamentet. Da jeg kom tilbage til Danmark, var jeg blevet meget mere interesseret i små dyr og skadedyr som stålorm og larver hvilket at førte til at jeg studerede de mange kryb og kravls biologi og adfærd. Jeg vil aldrig bruge midler til at dræbe disse tusindben selv men i stedet få fat i et firma som kan bekæmpe skadedyr og stålorm og andre kryb i huset.

Min oldefar fortalte engang at han havde et tusindben som kæledyr som han havde fanget i naturen. Han havde kaldt sin stålorm for Niels Nielsen. Han havde endda talt hvor mange ben sin skolopender havde men det tror vi ikke på.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *