Fra angst til depression

En undersøgelse fra Psykiatrifonden viser, at et sted mellem 350.000 og 400.000 danskere lider af angst. Dette tal er sat meget konservativt, kan man sige. Tallet kan være meget højere, men mange mennesker går i stilhed med deres angst. De går ikke til lægen for at få en angstdiagnose, fordi de tror, at de vil blive betragtet som psykisk syge. Desværre hersker der stadig mange tabuer omkring psykisk sygdom – også selvom den generelle forståelse og anerkendelse er blevet meget bedre. Det er derfor nok ikke helt forkert at anslå at ca. 10% af den danske befolkning har en angstlidelse.

Angst er en lidelse

Angst er en lidelse. Og den kan ødelægge livet for mange flere end dem, der har angstlidelsen. Pårørende kan blive så irriterede over den angstlidendes opførsel, at de ikke vil have noget at gøre med ham eller hende. Det kan føre til skilsmisser, afvisninger af familierelationer mv. Det er en skam. Men det er virkeligheden. En anden undersøgelse viser, at hvert år bliver ca. 17.000 danskere diagnosticeret med angst. Og – måske ikke helt uforståeligt – i 2021 blev mange af disse diagnosticeringer betegnet som tilfælde af sygdomsangst.

I 2021 var vi jo inde i COVID-19 virussets vold. Dette kan forklare, hvorfor så mange mennesker var rigtigt bange for at lide af en eller anden farlig sygdom – som slet ikke kan relateres til Covid. De har haft det forfærdeligt. Og forhåbentligt har de fået behandling for deres sygdomsangst, de følte.

Behandling af sygdomsangst

Behandling af sygdomsangst følger nogenlunde de samme behandlinger som gives, når vi behandler andre former for angst. Der anvendes ofte samtaleterapi, men i meget alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt også at bruge medicin. Den medicin, som oftest anvendes, er medicin, som mennesker, der lider af depression, også får.

Den kan hjælpe den angstlidende person til at holde sin angst i skak og dermed også at kunne fungere i sin hverdag. Og intet er vigtigere end at kunne fungere i hverdagen. Kan du ikke det, så kan det føre til en total destruktion af din hverdag – og dermed også din psyke og dit jeg. Antidepressive midler er derfor ikke altid dårlige. Også selvom vi generelt ikke bryder os om tanken om at skulle tage medicin.

Frygt for helbredet

Måske skal vi lige definere hvad sygdomsangst er? Bare så du ved det. For en sikkerheds skyld. Der er jo stadigvæk mange mennesker, der er bange for Covid. Sygdomsangst er frygten for at lide af en farlig sygdom. Denne form for angst kaldes også for helbredsangst. I gamle dage kaldte vi det for hypokondri. Det gør vi ikke længere.

Måske fordi hypokondri har nogle negative konnotationer, der ligesom stigmatiserer en person i en meget negativ retning. Det er ikke til at sige. Helbredsangst – eller sygdomsangst er en frygtelig angstlidelse, fordi den kan føre til, at den lidende ikke tør komme tæt på andre eller være i samme rum med andre af frygt for at blive smittet. De kan derfor finde på at isolere sig selv. Og dermed destruerer de et ellers normalt liv. Vi har brug for at være sammen med andre mennesker i sociale sammenhænge. Mangel på det kan lede til en veritabel depression – se her.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *